Herfstrally Soliferclub in Helvoirt

Vrijdag. Op de mover verplaatsen we de caravan uit het drassige grasland op de NCC-camping bij Brielle naar een verhard stuk om aan te koppelen. We nemen afscheid van de beheerder en gaan op weg naar de camping in Helvoirt. We worden verwelkomd door de camping bazin (Anja) en Paul, die ons allebei het nodige aan papier met informatie geven. We kiezen een leuk plaatsje en zetten de voortent met het poortje op.

Zaterdag. We doen de boodschappen voor het weekend bij de Coop-supermarkt in het dorp. Gedurende de rest van de dag druppelen de overige leden van de Soliferclub binnen. Oude vriendschappen worden vernieuwd, het is een gezellige boel. 's Avonds wordt de rally geopend door Paul onder genot van koffie (of thee) met gebak. We hopen maar dat de informatie die over ons wordt uitgestrooid een beetje blijft hangen.

Zondag is een vrije dag. Het is prachtig weer. Wij pakken de auto en rijden naar "De rustende Jager" in de Loonse en Drunense duinen voor een wandeling. Bij de start van de wandeling is het een grote parkeerchaos. Wij parkeren aan het eind van de rij en lopen naar het restaurant waar de wandeling begint. Na een paar honderd meter zijn we de meeste zondagswandelaars wel kwijt, die trekken meest direct naar de duinen.

Er zijn heel veel paddestoelen rijp voor een foto. We beperken ons tot de mooiste. Er zijn er ook nogal wat verregend de laatste tijd.

In de namiddag verzamelen we op het veld tussen de caravans voor een happy hour.

Maandag staat er een bezoek aan de Schrobbelèr distilleerderij op het programma. Wij laten dat voor wat het is en blijven lekker lui bij de caravan, genieten van het zonnetje.

Dinsdag is weer een vrije dag. Voor de liefhebbers organiseert Paul een rustige wandeling in de Kampina. Wij gaan niet mee maar doen dezelfde wandeling 's middags wat ons de gelegenheid geeft om op ons gemak de nodige foto's te maken. Het licht is merkwaardig met een heel erg rode zon, die grotendeels verduisterd wordt door twee wolkenlagen afkomstig van de bosbranden in Portugal.


Woensdag vertrekken we naar Drunen naar de Jeu de Boules vereniging "Bâtard" voor een onderlinge competitie. Met een van de helpende leden van deze vereniging ontstaat nog wat discussie over de betekenis en de achtergrond van de verenigingsnaam.

Donderdag is weer een vrije dag. We hebben het idee om naar het Textielmuseum in Tilburg te gaan. We laten dit plan varen, het is nu nog een mooie droge dag, morgen niet meer. We breken de tent af zodat die droog opgeborgen kan worden.

Vrijdag gaan we naar Den Bosch voor een rondvaart over de Dieze. Wij willen parkeren in een van de transferia maar het blijkt nogal een gedoe om daar te komen. Eerst komen we op het parkeerterrein van het ziekenhuis, niet goed. Aan iemand gevraagd waar dat transferium wel is. Hij wijst naar over een hek, maar weet ook niet hoe daar te komen. Het lukt uiteindelijk en we pakken de bus naar het centrum. Nog op tijd arriveren we bij de start van de rondvaart. We varen over het rustige water dat op vele plaatsen overdekt wordt door gebouwen en wegen. De gids vertelt intussen over het gebruik als riool in de tijd voor de restauratie.

De vaartocht wordt onderbroken door een bezoek aan het Bastionder, een uitgegraven rondeel. Daar wordt een film over de geschiedenis van Den Bosch vertoond. Omdat het geluid mankementen vertoond, geeft een van de gidsen explicatie. In het Bastionder staat ook "de boze Griet", een middeleeuws kanon dat nooit goed gefunctioneerd heeft. Later is het nog in tweeën gezaagd en als tegenwicht gebruikt in de Sint Jan. Maar hier is het kanon weer in herstelde staat te zien.

Na dit bezoek schepen we ons weer in en gaan verder over de Dieze. De boot draait een donkere tunnel in: het Hellegat. Voor op de boot gaat een projector aan die op de wanden allerlei Jeroen Bosch-achtige taferelen tovert. Uiteindelijk komen we via o.a. het beeld van Sint Christophorus (beschermheilige voor reizigers) weer bij het beginpunt, waarna we naar de brasserie Het Bolwerk wandelen voor koffie (thee) met een Bosche Bol.

Na het eten van een patatje als lunch verderop in de stad doen we inkopen bij de Simon Lévelt. We pakken de bus naar het transferium. We gaan op eigen gelegenheid naar het Textielmuseum in Tilburg.

Bij de receptie blijken we mee te kunnen doen met een rondleiding als kadootje van het museum. Voor deze rondleiding hebben we nog de gelegenheid de Handweverij naast het museum te bezoeken. Dit is een werkplaats voor mensen met een beperking, Foto's maken is in principe verboden, maar er wordt uitzondering gemaakt voor het mooie weefgetouw hieronder.

Zaterdag is de afsluiting van de rally met een kopje koffie. Wij doen nog wat boodschappen voor het weekend, want wij gaan pas zondag naar huis, d.w.z. in ons geval naar Zeewolde waar we de caravan neerzetten op het NCC-terrein.


© Fam. Buitenhuis 2017